2014. január 12., vasárnap

A szódabikarbóna csak sav jelenlétében a barátunk

Szódabikarbóna
"FONTOS! A szódabikarbóna csak sav jelenlétében a barátunk

Egy újabb szösszenet, hogy miként teszi tönkre az ember az egészségét olyan szándékkal, hogy javítsa. Múlt századunk nagy találmánya az „ártalmatlan” sütőpor (általában magas szódabikarbóna tartalommal) vagy szódabikarbóna, sütemények lazítására szolgáló anyag. Nem véletlenül terjedt el annyira, mivel nagyon kellemes küllemet és fogyaszthatóságot biztosít a süteményeknek és pékáruknak. Egy kis kémiaóra, avagy mi történik ha magas hőmérsékleten „kezeljük” a szódabikarbónát.

 2NaHCO 3 → Na 2 CO 3 + CO 2 + H 2 O

 A felszabaduló széndioxidnak köszönjük, hogy kis „légbuborékok” keletkeznek az ételben. A szódabikarbóna már önmagában is lúgos, ha CO2-t veszít akkor egy sokkal ártalmasabb és lúgosabb anyag, a mosószóda keletkezik. Persze most mindannyian azt gondolhatjátok, hogy de jó, legalább lúgosítunk a paleo sütikkel. Na, itt a baj. Mai világunk legnagyobb átverése a gyomron keresztül történő lúgosítás. Lehet ez lúgos víz, szódabikarbóna vagy egyéb lúgosító kúrák. Ezzel gyakorlatilag nem is nagy szenvedés árán, de teljességgel tönkretesszük az emésztést. Fogalmam sincs, hogyan lehetséges olyan recepteket összeállítania szakembereknek, dietetikusoknak amikben szódabikarbóna van savas pH-jú anyag nélkül (citrom, ecet). Sav jelenlétében így alakul az előbbi egyenletünk és nem keletkezik mosószóda:

 NaHCO 3 + H + → Na + + H 2 O + CO 2

 Hogyan tesszük tönkre az emésztés a gyomorba juttatott lúgokkal: csak  nagyon savas közegben kezdődik meg a fehérjék emésztése. Ha a gyomor pH-ját lúgos irányba toljuk el, akkor az elfogyasztott fehérjék emésztetlen formában haladnak tovább, nem kerülnek lebontásra, a bélrendszeren áthaladva, rothadnak, mérgező bomlástermékeket juttatnak a véráramba. Képzeljétek el: most megeszel egy kis husit, amit szépen pépesítesz a fogaiddal, jól átitatod nyállal és egyéb nedvességgel, majd körülbelül 24 órán keresztül 36-37 fokon mikroorganizmusokkal teli, nedves környezetben rothasztod, az ebből eredő rothadástermékek mind az egészségedet rombolják, mivel a bélfalakon ez kitűnően felszívódik. Ennyi erővel sokkal kevésbé ártalmas normál savas pH-jú gyomorral több napos szoba hőmérsékleten rothasztott húst enni, mert ott legalább a gyomorsavnak van sansza kicsit javítani a helyzeten.


Tehát: vagy ne használjatok szódabikarbónát, vagy mindig rakjatok kellő mennyiségű savat is a süteményhez, kenyérhez. Ismeretlen összetételű sütőport soha ne használjatok!

 Lúgosításról: a savas szervezet valóban nem túl egészséges, de ezt kizárólag a máj munkájának megsegítésével érdemes javítgatni, mert a szervezetünkben ez a szerv hivatott elégetni a savakat. A lúgosító élelmiszerek legtöbbje nem pH alapon lúgosít, így nem tekinthetőek veszélyesnek. Ha eddig ittatok lúgos vizet akkor tán öntsétek a csapba a maradékot. ;)

Azon dietetikusok akik a szódabikarbónát savas összetevők nélkül javasolják az ételek elkészítésénél, kérem változtassanak a korábbi álláspontjukon, mert többet ártanak vele, mint használnak.

A cikkemet azon lowcarb tészták ihlették amelyekben oltott mész, Ca(OH)2 található és többeknek ez komoly panaszokat okozott. Minden pH növelő (pH alapon lúgosító) összetevőt javasolt kerülni akkor is, ha egészségesnek állítják be. Normál táplálkozással a gyógyszertári antacidumokra sincs szükség."


Laczkovich Hegedüs Eszter
http://www.zoldhaz.info

 (A cikk jogvédelem alatt áll. Másolása, megjelentetése, idézése csak a szerző engedélyével lehetséges.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése